Művészek
 
 
Sáska Tibor
(Szalatnak, 1950. )
 
     
 
     
 
   
Sáska Tibor 1950-ben született, a Baranya megyei Szalatnakon, többgyermekes családban. Gyermekkori, kora ifjú élményei és küzdelmei meghatározónak bizonyultak későbbi művészete szempontjából. Tanulmányait Herenden a Porcelánmanufaktúrában kezdte, majd a Zsolnay Vilmos Porcelángyárban folytatta. A művészi pályán való kibontakozását kiváló tanárok, Bruck Tibor porcelánművész, művészettörténész, Mészáros Olivér iparművész, majd később barátja, művésztársa Dulity Tibor festőművész irányították.
 
Első kiállítása 1971-ben Pécshez kötődik. Viszonylag korán megfogalmazódott benne művészi arspoeticája és ez az emberközpontú alkotásban valósul meg. Érzelmeit, gondolatait legszívesebben a festészet eszközeivel fogalmazza meg, de szívesen hódol örök szenvedélyének az agyagművességnek is.
Több mint tíz év ismertség, együtt alkotás után Dulity Tibor festőművész így ír róla, fogalmazza meg művészetét: „Expresszív erejű, lendülettel festett képei életrajztöredékek, személyiségjegyeinek lenyomatai. Színei, színritmusai hangulatot adnak a benne dúló indulatoknak. Nála a képesítés során a folt mellett fontos szerep jut a vonalnak is.
1991-től az Országos Képző és Iparművészeti Társaság tagja. 1997-től az Országos Huszár Galéria, majd a vámosi Nyitott Műterem művészeti vezetője. Több mint tíz éve folyamatosan vezet képző- és iparművészeti táborokat az ország számos pontján. Rendszeres résztvevője a Mezőgazdaság a képzőművészetben pályázatnak, valamint OKIT pályázatoknak kiállításoknak. Alkotásai számos külföldi városban kerültek bemutatásra, megtalálhatóak köz és magántulajdonban.
 
Díjak:
 -Országos Képző és Iparművészeti Társaság díja 2002
-Dulity Tibor díj 2006
-Velence tavi festőverseny fődíja 2007
 
Köztéri alkotás: Keresztút, Veszprémfajsz Kálvária-domb
 
 
 Jelentősebb kiállítások:
Pécs, Budapest, Sopron, Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Csongrád, Szentes, Várpalota, Veszprém, Németország, Ausztria, Szerbia, Korfu, Amerika