Művészek
 
 
Hetényi Vera
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
 
     
A kerámia történetének, fejlődésének megismerése, többéves tanulóidő és a mesterség fogásainak, fortélyainak elsajátitása után találtam meg azt az utat, amit magaménak érzek, és amin haladni szeretnék.
 
1987 óta készitek figurális kerámiákat; ezek mindegyike öntörvényűen alakul a pillanatnyi ötlet, hangulat, érzés és a felhasznált anyagok részben kiszámithatatlan változásai alapján.
A véletleneknek mindig hagyok szerepet, szeretem ha az anyagok saját tulajdonságai is "beleszólnak" egy-egy munkába, velem együtt alakitva azt.
Szívesen használom a porcelánt, a samottot, a fáradt színű mázakat, üveget és gyöngyöket, amelyek különleges és sokszor meglepő egymásra hatása révén az égetőkemencében válnak igazán azzá, amivé elképzeltem: csillogó fejdíszű királlyá,hintázó királykisasszonnyá, üstököst figyelő emberpárrá.
Figuráim stilustörténeti korhoz nem köthető ruhái, a faliképeim hátterében használt töredezett üveg - mint ablak egy képzeletbeli világra - és az ebbe a háttérbe rajzolt motívumok egyfajta időtlenség, az örök emberi érzések, a vágyakizás, a harmónia, a finomság, a bujkáló mosoly örökérvényűségének kifejezésére szolgálnak.